Presa
- Comunicate de presa
- Precizari si drepturi la replica
- Acreditarea jurnalistilor la Camera Deputatilor
- Alte documente pentru informarea jurnalistilor acreditati
- Decizii BP privind acreditare presei pe durata stării de urgență/stării de alertă
- Galerie foto
- Sinteza saptamanala a activitatii Camerei Deputatilor
Societatea civila
Centrul educational
Directia comunicare si relatii publice
Sunteti aici: | Prima pagina > Relatii publice > Presa > |
Relatii publice
Presa
DECLARAȚIE DE PRESĂ
În categoria Comunicat de presa19 iulie 2018
primită de la domnul deputat Remus Adrian Borza (neafiliat)
Codul administrativ nu rezolvă problema ineficienței, birocrației și corupției din administrația publică
Parlamentarii opoziției au contestat la Curtea Constituțională Codul administrativ adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaților, cu 175 de voturi "pentru", 33 "împotrivă" și 15 abțineri.
Risc de maghiarizare a românilor din Ardeal
Printre prevederile Codului administrativ se numără și ocolirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităților naționale în prefecturi, primării, consilii județene și locale. Asistăm, printr-o concesie pe care a făcut-o coaliția de guvernare PSD-ALDE în favoarea UDMR, la o maghiarizare forțată, la o marginalizare socială, la o epurare etnică a românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș. Din 2004 avem o prevedere în legislație, privind obligația primăriilor și a tuturor instituțiilor deconcentrate la nivel de unități administrativ teritoriale, de a asigura limba minorităților în administrație în acele localități unde o minoritate are peste 20%. De zece ani, UDMR tot încearcă să scadă pragul. Prin două aliniate ale Art. 94 din Codul administrativ, practic, se eludează acest prag. De o manieră discreționară, fie primarul, prefectul, președintele Consiliului Județean sau șeful unei instituții deconcentrate va putea să dea o decizie prin care să asigure comunicarea în limba minorităților naționale și în acele localități unde minoritățile au o pondere mai mică de 20% din populație.
Funcționarul public-intangibil și atotputernic
O altă concesie făcută de PSD îi vizează pe funcționarii publici, prin menținerea acelorași condiții de evaluare a competenței profesionale. Evaluarea se va face și sub imperiul noului Cod administrativ anual. Coroborând Codul administrativ cu dispozițiile din Codul muncii, contractul de muncă va putea fi desfăcut doar după obținerea, timp de doi ani consecutivi, a calificativului necorespunzător. Cu alte cuvinte, ești obligat să ții un prost pe ștatul de plată cel puțin doi ani. Realitatea ne demonstrează că sunt mulți proști și hoți în administrația publică de zeci de ani, chiar pe funcții de conducere. Miniștrii, prefecții, primarii, directorii de deconcentrate vin și pleacă. Doar funcționarii rămân pe loc.